Les og last ned som Adobe dokument (mer utskriftsvennlig)
Du trenger da Adobe Acrobat Reader (hent gratis her)


JUSTISMORD
MOEN OG ORDERUD

For en kort stund siden ble det kjent at Fritz Moen var frifunnet også for det andre drapet på de to han hadde sonet 18 år i fengsel for. Den dyktige privatetterforskeren, Tore Sandberg, har ved flere anledninger etter at nyheten kom, fortalt at han måtte arbeide i mange år med denne saken. Så frifinnelsen var ingen selvfølge.

Takket være hans grundige etterforskning og troen på Moens uskyld, kom han også den gangen seirende i mål. Da Moen ble frifunnet for det første drapet, skrev Romerikes Blad en artikkel med overskriften "En gledens dag".

Ja, den dagen var virkelig en gledens dag for ham, men han var ikke helt renvasket. Ved den siste frifinnelsen ville han sikkert ha følt en enda større glede, for endelig var det bevist at han var totalt uskyldig i det han hadde sonet så mange år av livet sitt for. Det er trist å tenke på at han ikke fikk oppleve den store seieren.

Moen-saken vil ikke gå over i historien så raskt. Den vil få etterspill. Tore Sandberg har flere ganger i det siste, med sine uttalelser i presse, radio og på TV, kommet med sterk kritikk av mange ledd i det norske rettssystemet. Åpenbare feil som er begått i rettssakene mot Moen, skal nå undersøkes nærmere. Justisministere har uttalt at det skal bevilges mer penger til Justismordkommisjonen. De vil da kunne få flere til å arbeide med gjenopptakelsessakene, slik at de kan utføres raskere. Det sitter folk i fengsel som har sonet flere år av straffen de er idømt, mens de venter på en rettferdig behandling i siste instans.

To av dem er ganske kjente for oss, nemlig Veronica og Per Orderud. Det har vært stille om dem i lang tid nå, men dermed er det ikke sagt at de har gitt opp å få saken sin gjenopptatt. Hver gang de har hatt anledning til å uttale seg, har de fastholdt at de er uskyldige. De gir aldri opp håpet om å bli frikjente. Nå har de heldigvis mange som tror på dem og arbeider med saken. Målet er at Justismordkommisjonen vil få bevist deres uskyld, slik at de igjen kan leve som frie mennesker. Dette kunne de ikke hatt som mål hvis de var skyldige. Vi vet med sikkerhet at justismord har skjedd og skjer i Norge. Moen-saken blir kanskje en milepæl i rettshistorien hvis det som nå settes i gang, kan avverge justismord i framtida.

Eva Løfsgaard, Sørum

Kilde: Romerikes Blad, 22.09.2006

 
Oppdatert 17. oktober 2006
Kontakt Webmaster